Publicister måste anpassa sig till hur den mobila konsumenten faktiskt använder appar och interagerar med innehåll, skriver Karl Höglund, vd på det digitala annonsbolaget Imirsive.
Stampens försäljningsdirektör Anna Bengtsson för ett klokt och insiktsfullt resonemang om den fortsatta relevansen av annonserbjudandet i e-tidningar. Jag håller med om mycket, särskilt när det gäller att betona vikten av genomslag. Anna Bengtsson skriver bland annat: ”Det är bara ett förändrat konsumtionsbeteende som dessutom ger nya möjligheter för läsarna, annonsörerna och mediehusen.” Men jag skulle vilja argumentera för att just annonsörer och läsarna ser väldigt lite förändring när det gäller den digitala annonsaffären och de kommersiella digitala budskap de möts av.
I min tidigare debattartikel i Dagens Media lyfte jag fram hur användare och annonsörer lider av ett reklamlandskap som har blivit alltför fragmenterat, påträngande och ineffektivt. Det står jag fast vid. Och även om jag verkligen respekterar det arbete som många publicister gör för att skapa relevanta, trovärdiga och upplevelsedrivna annonsmiljöer, tycker jag att det är dags att nyansera diskussionen om vad ”effekt” egentligen är – och hur vi mäter det.
Vi kan inte luta oss tillbaka mot gamla format.
Det är inte förvånande att en helsida i en nättidning genererar hög visuell dominans och uppmärksamhet – den är mitt i ett redaktionellt flöde. Den är också i grunden en envägskommunikation. Den säger: ”Titta på mig.” Men dagens konsumenter skulle i stället fråga: ”Vad kan jag göra här?”
Det är här interaktiviteten och tiden med varumärket kommer in i bilden. Effekterna får inte bara handla om att bli sedd, och klick är inte lösningen. Det måste handla om att skapa minnesvärda upplevelser. Så samtidigt vill jag kvalificera det beroende som ofta läggs på enbart intrycksbaserade mätvärden. Att ha ”ögonen på en annons i flera sekunder” är inte samma sak som att engagera sig i ett varumärke.
Läs hela artikeln här på Dagens Media.